18 Ağustos 2018 Cumartesi

2017 senesinin Kasım ayının ortaları


Bu yazı Melih KASAP tarafından yazılmıştır. Kaynak gösterilerek kullanılabilir.


  2017 senesinin Kasım ayının ortalarında bir nöbet esnasında. (1 Kasımda Şile açıklarında batan Bilal Bal isimli kuru yük gemisinde yürütülen arama çalışmaları sonları) 

   Saat 02:00 sularında İtfaiye komutadan arandık. Büyükçekmece’de sahilden yaklaşık 30 metre kadar uzakta bir tekneden batmak üzere olduklarına dair ihbar aldıklarını söylediler. İhbarcının ve Büyükçekmece sahilde bulunan emniyet ekibinden bir polis memurunun iletişim bilgilerini İtfaiye Komutadan aldım.(o gün fırtına uyarısı vardı.) 

   Kıyı Emniyeti aradık. Olaydan haberleri olduğunu ve Sahil Güvenliğin Müdahale ettiğini öğrendik. 

   Sahil Güvenlik ile görüştük. İhbardan haberleri olduğunu ve tekneye Sahil Güvenlik botu ile gittiklerini yalnız teknede bulunan 3 şahsın kurtarılmayı reddettiğini belirttiler (Su alarak hafif yan yatan teknelerini kurtarmaya çalışıyorlarmış).  

   Sahildeki Emniyet ekibiyle görüştük. Teknenin hafif yan yattığı, denizin çok dalgalı olduğu ve Sahil Güvenlik botunun teknenin yakınına gelip daha sonra ayrıldığı bilgileri teyit edildi. Polis memuru tarafından sahile yakın bir yerde belediyeye ait bir iş makinesinin (dozer) olduğu ve operatörüne ulaşmaya çalıştıklarını, dozere bağlayacakları bir halat vasıtasıyla tekneyi çekmeye çalışacakları bildirildi. 

   Saat 03:00 suları İtfaiye Komutadan yeniden arandık. Şahısların İtfaiyeyi arayıp teknedeki suyu boşaltmak için motopomp istediklerini, deniz çok dalgalı olduğu için motopompu ulaştıramayabiliriz dendiğinde ise “merdiven aracınız yok mu? Onu açar onunla ulaştırırsınız” dediklerini, hava koşulları ile uzaklık yüzünden merdiven aracıyla bu işlemin riskli olacağını söylediklerinde ise “hiçbir kurumun kendilerine yardıma gelmediğini” söylediklerini belirttiler. 

   Sahil Güvenliği tekrar aradık. İlk aramamızdan sonra Sahil Güvenlik botuyla tekrar gittiklerini ancak şahısların kurtarılmayı yine reddettiklerini belirttiler. 

   Sahildeki polis arkadaşı aradık. Dozer operatörünün geldiğini ve tekneye halat atmaya çalıştıklarını ancak hava ve deniz şartlarının engel olduğunu, bu arada Sahil Güvenlik botunun tekrar gelip ayrıldığını (dalga yüzünden yanaşamadığı için ayrıldığını sandığını), İtfaiye ve 112 ekiplerinin hazır beklediğini belirtti. 

   Tekrar Sahil Güvenliği aradım ve Şile açıklarında batan gemiyi hatırlatarak “vatandaşlarımızın başına olumsuz bir durum gelmesin, başımız ağrımasın” dedim (Kişisel insiyatif kullanma ihtiyacı hissettim). 

   Sahil Güvenlik aradı ve DEGAK ekibiyle müdahale edileceğini, sahilde emniyet ekibi varsa iletişim bilgisini istedi. Sahildeki polisin numarasını verdim. 

   Yaklaşık 7 - 8 dk. sonra polisi aradım. Sahil Güvenliğin kendisini aradığını, gelen ekiple birlikte kendisinin de bota binip tekneye gideceğini ve 3 kişiyi oradan alacaklarını söyledi. 

   Saat 04:30 suları polis aradı. Gelen ekiple birlikte bota binip tekneye gittiklerini ( bu arada dozere bağlı olan halatı ve itfaiyeden aldıkları motopompu da götürdüklerini ) ve zorda olsa şahısları ikna edip botlarına alıp sahile döndüklerini, ve teknenin sahile çekildiği bilgisini verdi. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder